Onze website gebruikt cookies om je surfervaring te verbeteren alsook om als lid te kunnen inloggen. Om deze website optimaal te gebruiken vragen we je om akkoord te gaan met ons gebruik van cookies.

Ik ga akkoord liever niet.
terug naar overzicht

Raw & Real... en 'uit de losse pols'

Een dag op seminarie bij Carl Van de Velde

Op de eerste dag van december sprong ik ’s morgens ontieglijk vroeg uit mijn bed en in mijn auto. Bestemming: het meer van Genval. In het stijlvolle Martin’s Château du Lac ontving Carl Van de Velde een 400-tal ondernemers en kandidaat-ondernemers voor een dagvullend seminarie. De titel: Raw & Real Business Event. Het opzet: meer dan 12u lang uit de losse pols putten uit ruim 35 jaar eigen businesservaring. En uit de uitnodiging bleek: de lat van de verwachtingen mocht hoog worden gelegd, héél hoog zelfs. (lees meer…)

CVDV

Carl Van de Velde – kort en bondig ‘CVDV’ – is de bekendste businesscoach in Vlaanderen. Zijn presenteerstijl zou je ‘Amerikaans’ kunnen noemen, naar zijn leermeester Tony Robbins. Bij de start ’s ochtens en daarna na elke pauze werden we dus met pompende beats in de zaal verwelkomd. Het volume van de muziek ging minutenlang de hoogte in. Op het hoogtepunt stormde CVDV de zaal binnen en de catwalk (!) op, en pas na een dubbele high-five met onze buurman of -vrouw mochten we gaan zitten. You love it or you hate it, dus trok de introvert in mij nu en dan toch een wenkbrauw op. :-)

Minder bekend is dat CVDV ooit zelf nog spreekcoaching heeft gegeven. Hij schreef er in 2011 het boekje Speechen als Obama – Yes I can over. Met ‘onwaarschijnlijk veel’ – CVDV’s méést gebruikte woorden die 1e december :-) – podiumoptredens lag ook mijn verwachting hoog.

De belofte

De uitnodiging beloofde een dag met onwaarschijnlijk veel inhoud (quote):

·      Mijn persoonlijke formule om zakelijk succes te garanderen

·      De eigenschappen van een succesmindset

·      Hoe je succesvolle marketing organiseert

·      Hoe je constante omzetstroom tot stand brengt

·      Hoe je een goed winstmodel organiseert

·      Hoe je meer vrijheid voor jezelf kan creëren en meer levenskwaliteit tijdens je ondernemerschap tot stand kunt brengen

·      Hoe je sneller financiële onafhankelijkheid kunt bewerkstelligen.

En dat allemaal voor slechts 397 euro exclusief btw. Geef toe, met zo’n toekomstperspectieven kun je voor dát bedrag zéker niet sukkelen. :-)

Slangengebroed

Er zaten natuurlijk twee dikke adders onder het Genvalse gras. Ten eerste is zo’n dag niet bedoeld om je álles te leren om een succesvolle ondernemer te worden. Daarvoor zou zelfs 24u schromelijk tekortschieten. Raw & Real Business Event moest ons voldoende prikkelen om aan het einde van de dag in te tekenen op CVDV’s langdurige trajecten waarvoor je wél een arm en/of een been moet investeren. Maar… fair deal, want het autootje van Carl rijdt niet op water en hij moet zijn eigen gezin én zijn uitgebreid team elke dag van verse boterhammen en toespijs kunnen voorzien.

De tweede adder is relevanter in dit verhaal. Want vooraf aankondigen dat je onwaarschijnlijk veel ‘waarde’ zult geven, en die ook letterlijk benoemen – zie hoger – maar daarna een hele dag ‘uit de losse pols’ vertellen, bleek geen succesformule. Het event was een aaneenrijging van persoonlijke verhalen, die op zích wel boeiend waren, maar al te vaak niet meer dan anekdotes bleken. Zo zitten Charlotte van Studio Sjalot – de ontwerpster van mijn papegaaienlogo die ook in Genval was – en ik nog stééds te wachten op de 2e en 3e attitude van ondernemers. Want na de klagende attitude sloeg Carl met een verhaal een zijweggetje in, om daarna niet meer terug op de hoofdweg te geraken… :-) En zo werd er wel meer van de hak op de tak gesprongen, en was enige structuur ver zoek.

Van vastklampen tot freewheelen

Ik krijg vaak de vraag: ‘Stef, moet ik mijn voorbereiding helemaal uitschrijven? En moet ik dat dan van buiten leren?’ In mijn antwoord geef ik altijd de twee úitersten van het spectrum mee: script en improvisatie.

Het eerste kun je vergelijken met meespelen in een toneelstuk. Je krijgt een tekst, blokt die vanbuiten en debiteert die woord voor woord op het moment dat het jouw beurt is op het podium. De voordelen als je op die manier je presentatie of speech voorbereidt? Je weet perfect wat je zal vertellen en met welke woorden, en je kunt tot op de minuut inschatten hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt. De nadelen? Dat het lijkt alsof je een nummertje hebt ingestudeerd en dit komt ‘aframmelen’: een gebrek aan naturel, quoi. En je moet vooraf ook wel flink wat voorbereidings- en bloktijd voorzien.

Bij improvisatie bereid je helemaal niéts voor. Je begint gewoon te vertellen. De voordelen? Geen tijdsinvestering vooraf – of hooguit eens denken waarover je het wil hebben – en het komt spontaan over (want het ís letterlijk ook spontaan). De nadelen? Achteraf kun je je wel eens voor het hoofd slaan dat je hele stukken van wat je wilde vertellen niét verteld hebt, ook de verwoording kon misschien beter, en de tijd inschatten wordt al helemaal moeilijk.

Voor de ondernemers en leidinggevenden die ik begeleid blijkt de zone tússen script en improvisatie ideaal: je bouwt je verhaal zorgvuldig op, maakt er jezelf goed mee vertrouwd, en op het podium ‘laat je het los’. Je voorbereiding is slechts een geheugensteuntje, en wat je vertelt, komt vlot en spontaan over.

Het doel heiligt de middelen?

Maar terug naar CVDV. Als spreker kun je verschillende doelen hebben. Je kunt mensen willen informeren, enthousiasmeren, empoweren, aan het lachen brengen, in actie laten schieten,… Elk doel heeft zijn waarde. Maar als je vooraf belooft dat elke aanwezige met onwaarschijnlijk veel waarde naar huis zal gaan, moet je ook zorgvuldig informeren. Van de 7 beloftes van hierboven leerde ik enkel over mindset en vrijheid wat bij. De andere 5? Hier een plukje, daar een dotje, maar zo onvolledig dat het niet is blijven hangen. En in plaats van ‘minstens tot 22u’ door te gaan, bleek de dag om 20u15 plots al afgelopen. Ik voelde me toch méér dan een beetje bekocht, en nee, ik heb op het einde van de dag niet gékocht. :-)  #sorrycarl

Als CVDV’s boekje over spreekcoaching al van 2011 dateert, misschien moet ik dan maar eens mijn éigen visie in een boekje anno 2023 gieten… Ik zet het alvast op de lijst met goede voornemens voor het nieuwe jaar. :-) Sprekers onwaarschijnlijk veel waarde laten geven aan hun publiek, blíjft mijn missie. Maar dan really real ! ;-)

terug naar overzicht